Loading...
X

Remake: Herrskjorta → Kjol

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skulle jag bara få välja ett plagg som jag fick köpa i resten av mitt liv och sy om så blir det utan tvekan herrskjortan! Det finns oändligt med möjligheter för att skapa olika typer av plagg. Har insett det mer och mer på senare år eftersom jag får ärva alla Davids skjortor när han tröttnar på dem eller om de går sönder. Det har därför blivit ett antal olika remake-projekt.
Den här skogsgröna manchesterskjortan föll jag för direkt när jag såg den. Tänkte att den skulle passa fint som en kjol. Jag valde att ha kvar knäppningen för att jag tycker att det var en fint detalj. Jag tycker att det är härligt att bevara så mycket som går av originalplagget. Fickan satt egentligen lite väl högt upp, och den hamnade precis under midjeresåren. Men en ficka är ju så otroligt charmig att den också fick vara kvar.

Steg för steg

1. Jag började med att klippa av skjortärmarna och kragen (genom att utgå från nedre kanten mot ärmarna). På så sätt fick jag en fyrkantig tub med knapparna i mitten av framstycket.

2. Av ärmarna klippte jag två långa remsor som skulle få bli linningen. Genom att sy ihop båda ändarna på remsorna (rätsida mot rätsida) blev det till en sammanhållen linning tillräckligt lång för att räcka runt hela midjan.

3. Eftersom linningen var mindre än själva kjoldelen var det viktigt att se till att det blev lika mycket tyg runt om hela kjolen. Det gör man enklast genom att börja med att nåla fast det två synliga sömmarna på linningen med sidosömmarna på kjoldelen. Sedan fortsätter man bara och mäter ut mittpunkterna på de olika delarna och sätter i nålar. På de avstånd som jag vill ha veck vek jag sedan det större tygstycket dubbelt och nålade fast det.

4. För att kunna trä in resårbandet behöver man lämna en öppning på ca 5 cm när man syr ihop linningen med själva kjolstycket. Jag föredrar oftast att sy ihop de olika styckena innan resåren har kommit på plats. Det blir så mycket knöligare att sy med en resår i eftersom tyget rynkar sig ganska mycket.

5. Sist tog jag hjälp av en säkerhetsnål för att få resåren på plats, sydde ihop resårens ändar och lade en avslutande söm för att täcka över öppningen.